De vrucht van stilte

Hij zegt: ‘Wees stil
en weet dat Ik God ben.’
Psalm 46:11, WV

Ook al kun je op ieder moment van de dag bidden, toch is het belangrijk om aan het begin van de dag de stilte op te zoeken. Stilte zet je letterlijk stil bij wie je bent, wie God is en wat Hij belangrijk vindt in jouw leven. In een andere psalm zegt David: ‘Waarlijk, mijn ziel keert zich stil tot God, van Hem is mijn heil; waarlijk, Hij is mijn rots en mijn heil, mijn burcht, ik zal niet te zeer wankelen’ (Psalm 62:2-3, NBG). David zag in de stilte verwachtingsvol uit naar wat God zou doen.

Wees creatief en zoek een vaste plek waar je niet afgeleid of gestoord wordt en waar je met een lekker bakje koffie je dag met God kunt beginnen. Elke keer als je deze plek ziet, zul je je de kostbare momenten herinneren die je hier met God beleefd hebt.

Ik las eens hoe Susanna Wesley, de moeder van Charles en John Wesley (bekende opwekkingpredikers uit de achttiende eeuw), eenvoudig haar schort over haar hoofd trok. Dat liet de rest van haar gezin weten dat ze met God aan het spreken was en dat ze niet gestoord wilde worden. Neemelke dag de tijd om de wereld buiten te sluiten en in stilte je aandacht op God te richten door aan de voeten van Jezus te gaan zitten.

Moeder Teresa schreef:
De vrucht van stilte is het gebed.
De vrucht van het gebed is geloof.
De vrucht van het geloof is liefde.
De vrucht van liefde is dienstbaarheid.
De vrucht van dienstbaarheid is vrede.

Uit: Begin je dag met God