‘Mijn jammerklacht aan mijn God’

Sandra bezocht de themaconferentie ‘Waarom grijpt God niet in?’ Ze schrijft erover: ‘De themadag in Ermelo was echt goed. Ondanks dat ik de inhoud van het boek ‘Waarom grijpt God niet in?’ al kende, was het fijn om samen met mijn man live te luisteren naar beide sprekers.

De eerste middagsessie, die van Willem Ouweneel, boeide me van begin tot eind. Heerlijk om elk woord in te drinken, alsof ik in geen dagen te drinken had gehad. Het was precies wat ik nodig had. Hoe hij Jobs situatie, de reactie van zijn vrienden en vooral die van Job zelf én Gods antwoord schetste, was als balsem voor mijn ziel. Ik had het zelf al ontdekt: je mág klagen, het uitschreeuwen naar God, boos zijn, Hem zo ongeveer ter verantwoording roepen, en tegelijk weten: ik laat U niet los!

Ons gezin is niet doorsnee: twee van ons hebben Asperger, drie van ons zijn zeer prikkelgevoelig, twee hebben er ADD en één pdd-nos (we zijn met z’n vieren). Dat maakt het leven vaak eenzaam, ingewikkeld, overweldigend. Daarnaast hebben we, zeker de afgelopen jaren, bizar veel tegenslag en gruwelijke moeilijke dingen op onze weg gekregen, op allerlei gebied. Ik kan het niet meer bijbenen. Er is weinig begrip van medechristenen (‘ga maar 10 dagen bidden en vasten, dan gaat het wel over’, of het wordt vergeleken met een dodelijke ziekte, ‘dát is pas erg’). De meesten zwijgen, weten niet wat ze er mee aan moeten.

Zo kwam ik zelf met mijn ‘jammerklacht’ bij God en ik wist, vanuit mijn intieme relatie met Hem, dat het mocht (van veel christenen niet, je moet altijd positief blijven). Maar het ís teveel, het voelt zó oneerlijk. Dat ik zelf lijd aan dit leven, oké, maar moet mijn kind nu zó lijden? Terwijl ik als spil van het gezin bijna niet meer kan en me echt ontredderd voel? Elk moment waarop we samen tóch kunnen lachen, koester ik en geeft even lucht.

Het enige wat ik weet is: God houdt van ons, Hij ziet ons staan. En ondanks alles ervaar ik ook: Heer, ik houd van U, U bent mijn Schepper en Vader, hoe zou ik U kúnnen loslaten? U BENT ER, dat is genoeg.’

Allemaal hebben we te maken met lijden en verdriet. Als we niet begrijpen waarom God niet altijd ingrijpt, dan lopen we gevaar dat ons geloof schipbreuk lijdt. Op 20 mei houden we opnieuw deze themaconferentie, dit keer in Amersfoort. Kom ook om je geloof te laten versterken door Gods liefde, die het lijden niet altijd wegneemt, maar er altijd is!

Het is een voorrecht om te zien hoe Jezus, wanneer we bidden voor de zieken, telkens weer mensen geneest van allerlei kwalen, psychische ziekten en lichamelijke aandoeningen. Toch is het een gegeven dat niet alle zieken genezen, dat God niet altijd ingrijpt en dat Hij niet altijd beschermt. Hoe gelukkig je je ook voelt, hoe goed je alles ook op de rit hebt, op een dag zul je met een van deze vragen te maken krijgen:

  • Waarom geneest God niet iedereen?
  • Waarom grijpt God niet in?
  • Waarom beschermt God ons niet?

Tijdens deze conferentie willen Wilkin en Corlien je helpen zoeken naar antwoorden op deze vragen, die verassend genoeg alleen te vinden zijn in Gods liefde.

Aanmelden >>