Tijd om te herkauwen

Schapen eten gras. Al dat harde groen is moeilijk te verteren. Daarom moeten ze niet te veel achter elkaar eten, maar het groenvoer gaan herkauwen. Daarvoor hebben schapen een extra maag, de pens. In de pens wordt het gras door miljoenen bacteriën afgebroken. Om het harde gras nog verder af te breken boert het schaap kleine deeltjes op. Dan kauwt hij het nog eens, met heel veel speeksel, en dan slikt hij het opnieuw door. Het kan wel anderhalf of twee dagen duren voordat het gras zo papperig is dat het verteerd kan worden. Nadat de bacteriën het gras hebben afgebroken, komen de voedingsstoffen via de darmen in het bloed terecht en worden zo door het hele lijf verspreid. Zo halen schapen kracht en energie uit hooi en gras.

Zoals het gevaarlijk is voor een schaap – ja, zelfs dodelijk kan zijn – om voortdurend gras te eten zonder te herkauwen, zo is het ook voor jou en mij belangrijk dat we niet alleen maar bijbelkennis vergaren maar ook de tijd nemen om het Woord van God te overdenken. De Goede Herder wil dat je in grazige weiden – waar meer dan genoeg te eten is – gaat neerliggen om rustig te ‘herkauwen’. De hele dag door krijg je informatie binnen waarvan een groot deel ingaat tegen het Woord van God. Dat is onverteerbaar. Als je als schaap van de Goede Herder gezond wil blijven, is het belangrijk dat je elke dag de tijd neemt om het Woord van God in alle rust te overdenken. Om je denken dagelijks te reinigen ‘met het waterbad door het Woord’ (Efeziërs 5:26, HSV).