U moet de nieuwe mens aantrekken, die naar Gods wil geschapen is in waarachtige rechtvaardigheid en heiligheid (Efeze 4:24, NBV).

Kleren maken de man. Wat je aantrekt zegt iets over wie je bent en hoe je in het leven staat. De manier waarop je je kleedt is steeds meer een uiting geworden van wie je wilt zijn. Kleding is een communicatiemiddel geworden en een manier om je mening te uiten. Het zal je opgevallen zijn dat mensen steeds meer merkkleding dragen met de namen van beroemde designers als Calvin, Tommy en Armani erop geprint.

Waarom hebben wij een voorkeur voor deze merken? Om een wandelend reclamebord voor de designers te zijn? Hebben we de naam van iemand anders nodig om ons waardevol te voelen? Kopen we onbewust merkkleding om iemand te zijn? Identificeren we ons misschien met een merk om door anderen geaccepteerd te worden? Natuurlijk mogen we deze kleren dragen, omdat we ze mooi en van goede kwaliteit vinden. Je kledingkeus mag je een speciaal gevoel geven. Wanneer ik mij netjes aankleed voor een feestelijke gelegenheid, voel ik me anders en krijg ik vanzelf meer plezier in het feest.

Een moeder schreef over haar dochter die ging trouwen: ‘Toen ik met mijn dochter een bruidsjurk ging uitzoeken, zag ik iets gebeuren. Ze is erg mooi, maar ook een no-nonsense type. Ze houdt van casual, lekker makkelijk. En toen stond ze daar in een prachtige bruidsjurk. Opeens werd ze zich bewust van wie ze was in die jurk en wat ze zou zijn. Dít was de jurk waar haar bruidegom haar straks in zou zien. Het was alsof er een knopje omging en dat veranderde haar hele houding. De schouders gingen omhoog en haar manier van lopen veranderde. Ze wilde bij de jurk passen.’

Het was om deze reden dat de verloren zoon niet langer in zijn oude plunje mocht rondlopen. Zijn vader gaf zijn knechten opdracht om zijn zoon ‘het beste kleed’ aan te trekken. Jezus zelf is ‘het beste kleed’ waarmee de Vader in de hemel ons wil bekleden. In Hem ontvangt iedere verloren zoon en dochter die zichzelf is kwijtgeraakt een onverwoestbare, nieuwe identiteit. De Vader nodigt ons uit om de mantel van schaamte, het boetekleed en het rouwkleed, waar we onze identiteit in zochten en waaraan we gehecht zijn geraakt, af te leggen en in te ruilen voor ‘het beste kleed’ dat we ons maar kunnen wensen.

Paulus zegt dat we ons mogen ‘bekleden’ met Christus. Dit is een andere manier om te omschrijven wie we zijn ‘in Christus’:

‘Omkleed u met de Heer Jezus Christus en geef niet toe aan uw eigen wil, die begeerten in u opwekt’ (Romeinen 13:14, NBV).

‘De doop heeft u allen met Christus verenigd; u hebt Christus aangetrokken als een kledingstuk’ (Galaten 3:27, GN).

‘U moet de nieuwe mens aantrekken, die naar Gods wil geschapen is in waarachtige rechtvaardigheid en heiligheid’ (Efeze 4:24, NBV).

‘De nieuwe Mens’ is Jezus Christus zelf. ‘De nieuwe Mens aantrekken’ is niets anders dan beseffen en leren ontvangen wat je ‘in Christus’ al hebt gekregen. Je mag leren om vanuit je nieuwe positie ‘in Christus’ te gaan denken en leven. Dan word je je, net als de jonge vrouw in haar bruidsjurk, meer en meer bewust van wie je bent en hoe God naar je kijkt. Je schouders gaan omhoog en je manier van lopen verandert. Als je weet wie je bent in Christus, dan ga je in Hem gehuld en ga je stapje voor stapje steeds meer op Hem lijken. ‘Het beste kleed’ aantrekken is geloven hoe God naar je kijkt, geloven wat Hij van je vindt en hoe Hij over je spreekt. ‘Het beste kleed’ zit je als gegoten, geeft warmte en beschermt.

Uit: Live in Love