Ontwaak, noordenwind, en kom, zuidenwind, waai door mijn tuin, zodat de geur van zijn specerijen zich verspreidt. Laat mijn Liefste in Zijn tuin komen en eten van zijn beste vruchten! (Hooglied 4:16)

Het beste recept voor goede seks is een veilige relatie binnen het huwelijk. Er is niets heerlijker dan te vrijen met je partner die je kent, respecteert en waardeert. God heeft je zeer gevoelig en kwetsbaar gemaakt en wil je het allerbeste van seks geven. De God van de Bijbel is een romantische God! Hij is de Schepper van liefde en seksualiteit. Hij schiep seks om plezierig te zijn, opwindend en vol genot.

De Bijbel geeft ons een geweldig advies: ‘Eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan. Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur. Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven. Het bestaan is leeg en vluchtig en je zwoegt en zwoegt onder de zon, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven’ (Prediker 9:7-9, NBV).

De seksuologen Barry en Emily McCarthy van de American University in Washington DC concluderen dat gelukkige stellen hun geluk voor maar 15 tot 20 procent toeschrijven aan een goed seksleven. Maar ongelukkige stellen wijten 50 tot 70 procent van hun narigheid aan seksuele problemen. Niet zelden heeft seksualiteit als eerste te lijden onder een verpieterende relatie. Maar meestal is het hebben of ontbreken van een goed seksleven niet het echte probleem. De echte oorzaak ligt in het feit dat een echtpaar de verbondenheid is kwijtgeraakt, ze voelen zich emotioneel niet meer veilig bij elkaar.

Dr. Sue Johnson schrijft in Houd me vast over hoe de huwelijksband versterkt wordt via seks en aanraking. ‘Seksualiteit koppelt ons dan wel aan elkaar, maar kan het ook helpen ons bij elkaar te houden en zo mee te bouwen aan een duurzame relatie? Het antwoord is nadrukkelijk: ja. Goede seks is zelfs een krachtige, bindingversterkende ervaring. De hartstocht van de eerste verliefdheid is alleen nog maar het voorgerecht. Liefdevolle seks in een langdurige relatie is het hoofdmaal.

Maar zo denken we er meestal niet over. Onze cultuur en een heel leger relatiegoeroes hebben ons geconditioneerd om hartstocht eerder te beschouwen als een voorbijgaand gevoel dan als een duurzame kracht. Bovendien hebben we geleerd seks te zien als een doel op zich. Het gaat erom je begeerte te bevredigen, het liefst met een geweldig  orgasme. We hebben het vooral over de mechanica van de seks, de standjes en de technieken die onze lichamelijke verrukking nog heviger kunnen maken. Seksualiteit draait uitsluitend om directe lichamelijke bevrediging, denken we. In werkelijkheid gaan een veilige band en een hoogst bevredigend seksleven hand in hand; ze bevorderen en versterken elkaar. Emotionele verbondenheid leidt tot geweldige seks en geweldige seks leidt tot diepere emotionele verbondenheid.

Als partners emotioneel toegankelijk, ontvankelijk en betrokken zijn, wordt seks een intiem spel, een veilig avontuur. Partners die zich veilig voelen bij elkaar, voelen zich ook vrij en vol vertrouwen om zich in elkaars armen over te geven aan hun zinnen, om hun seksuele behoeften te verkennen en te bevredigen en om hun diepste vreugden,  verlangens en kwetsbaarheden met elkaar te delen. Op die manier wordt met elkaar naar bed gaan een daad waarmee liefde verwekt wordt.

De veiligheid van onze emotionele verbondenheid bepaalt onze relatie, in bed en daarbuiten. Kortom: ‘geen veilige band, geen seks; geen seks, geen band.’ Er bestaat geen betere seks dan in het huwelijk waar lichamelijke, emotionele en geestelijke verbondenheid de basis is voor lichamelijke, emotionele en geestelijke harmonie.

Uit: Wat seks met je doet