Netwerkdag Gebedspastoraat

Het is helaas niet meer mogelijk om u aan te melden voor de Netwerkdag Gebedspastoraat 2023. De volgende Netwerkdag Gebedspastoraat is op zaterdag 2 november 2024.


Netwerkdag Gebedspastoraat 2023

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Vrijdag 24 november 2023 – Houten

De christelijke organisaties Vrij Zijn, In Christus Heel en New Wine bundelen hun krachten in een gezamenlijk Netwerk Gebedspastoraat. Vanuit dit netwerk worden landelijke netwerkdagen georganiseerd voor gebedspastoraat-teams. De eerste netwerkdag staat gepland voor 24 november 2023 en heeft als thema ‘Onderscheiden waarop het aankomt’.

Gebedspastoraat is een vorm van charismatisch pastoraat waarbij met mensen gebeden wordt voor innerlijke genezing en bevrijding. “We constateren dat er soms nogal wat misgaat in charismatisch pastoraat, bijvoorbeeld wanneer er onvoldoende kennis is van psychologie en psychiatrie”, zegt Wilkin van de Kamp (Vrij Zijn). “Met de landelijke toerustingsdagen willen we daarom gedegen onderwijs bieden vanuit de Bijbel en vanuit de praktijk van gebedspastoraat, maar ook vanuit de reguliere zorg.”

Rein Hoekstra (In Christus Heel): “Therapeutische inzichten kunnen heel behulpzaam zijn, maar ze kunnen ook in de weg zitten. Bijvoorbeeld als het gaat om je ontvankelijkheid voor de leiding van Gods Geest in het pastoraat. Of in het herkennen van wat er geestelijk in het spel is. Het is zaak om zorgvuldig te leren onderscheiden. In dit netwerk willen we samen optrekken en van elkaar leren.”

“Het werkveld is sterk versnipperd en gebedspastoraat-teams hebben vaak het gevoel er alleen voor te staan”, aldus Agnes Huizenga (New Wine). “Met de toerustingsdagen willen we teams bemoedigen en in hen investeren. We hopen dat er zo een landelijk netwerk groeit van teams die elkaar herkennen in visie, werkwijze en zorgvuldigheid, en die elkaar weten te vinden en naar elkaar kunnen doorverwijzen.”

De gezamenlijke Werkgroep Gebedspastoraat bestaat uit, Rein Hoekstra, Agnes Huizenga (voorzitter), Wilkin van de Kamp, Daniëlle Los, Jan Minderhoud en Ronald Westerbeek.

Eerste Netwerkdag op 24 november
Het thema van de eerste Netwerkdag is ‘Zorgvuldig pastoraat: Onderscheiden waarop het aankomt’. Hoe kunnen we in het gebedspastoraat onderscheiden tussen het (para)psychologische en het geestelijke en demonische? Hoe wil Gods Geest ons hierin leiden?

Er wordt onderwijs gegeven door Rein Hoekstra (De gave van het onderscheiden van geesten), Daniëlle Los (Een bijbels-holistische benadering) en Wilkin van de Kamp (De praktijk: het belang van een goede diagnose).

  • Agnes Huizenga leidt de dag
  • De aanbidding wordt geleid door Julian Goedhart
  • Er is volop ruimte voor ontmoeting, voor bespreking in kleine groepen, voor aanbidding en ministrygebed

Voor wie? Gebedspastors, pastoraal werkers en voorgangers
Datum en tijd: 24 november 2023, 9:30 – 16:00 uur
Locatie: Opstandingskerk Houten (Het Kant 1). De kerk is op 5 minuten lopen van het station Houten en er is voldoende parkeergelegenheid.
Kosten: Deelname is gratis. Je krijgt een lunch en koffie/thee (tijdens de dag wordt een collecte gehouden)
Aanmelden: Vooraf aanmelden is verplicht, via bovenstaande link. Dit kan tot uiterlijk 20 november 2023.

Programma

Sessie 1
10:00 – 10:05 Openingslied
10:05 – 10:10 Welkom
10:10 – 10:45 Aanbidding
10:45 – 11:15 Onderscheiden waarop het aankomt, door Rein Hoekstra (In Christus Heel)
11:15 – 11:45 Een bijbels holistische benadering, door Daniëlle Los (New Wine)
12:00 – 13:00 Lunchpauze

Sessie 2
13:00 – 13:15 Aanbidding
13:15 – 13:45 Het belang van een goede diagnose, door Wilkin van de Kamp (Vrij Zijn)
13:45 – 14:45 Thema bespreking in kleine groepen
14:45 – 15:00 Koffiepauze

Sessie 3
15:00 – 15:45 Reacties van de deelnemers (plenair)
15:45 – 16:00 Afsluiting en slotlied