Handen wassen

In de traditie van het klassieke Jodendom wordt Psalm 23 op een bijzonder moment van de dag geciteerd, namelijk bij het handen wassen. Het herinnert mensen eraan dat ze worden ‘gezien’. Er is Iemand die hen ziet. Niet als een soort Big Brother, waar dreiging en controle van uitgaat, maar als de Aanwezige. De Aanwezige God is in alles nabij, ook bij zoiets banaals en gewoons als het wassen van je handen. Op het moment dat je jezelf reinigt, roep je de Bron van je bestaan op. Door het met aandacht citeren van de woorden ‘De Heer is mijn herder, mij ontbreekt niets’ maakt de gelovige Jood contact met de Bron van het leven, met de God die hem draagt. Zo wordt je handen wassen – en de dingen van alledag doen – een viering van Gods nabijheid in het dagelijkse leven.

David voelde zich als een schaap dat zich nergens om hoeft te bekommeren en in blind vertrouwen de herder volgt. Dat was voor hem genoeg. Het was voor hem voldoende dat de Heer zijn herder was. Meer had hij niet nodig.

Goede gewoonten mag je overnemen. Dus als je de volgende keer je handen staat te wassen, zeg dan eens tegen jezelf: ‘De Heer is mijn Herder; mij ontbreekt niets!’

Uit: U bent altijd bij mij
De genezende kracht van Psalm 23

Auteurs: Aukje en Wilkin van de Kamp
Prijs: €17,95
Aantal pagina’s: 240

Ga samen met Aukje en Wilkin in de leer bij een man die wist hoe hij een reus tegemoet moet treden om hem te overwinnen!