Angst bouwt muren, hoop bouwt bruggen

Velen van ons hebben in relaties de nodige verwondingen opgelopen. Angst om opnieuw gekwetst te worden dwingt ons om muren te bouwen die deze kwetsbaarheid en de weggestopte pijn af moeten schermen. De muren rondom ons hart verhinderen ons echter om gezonde en duurzame relaties aan te gaan. Bovendien staan muren onze relatie met God in de weg. Ze beperken ons om verder te groeien, brengen ons in een isolement en beroven ons van onze vrijheid. Als we een kijkje nemen achter de muren van ons bange hart, dan zien we een groot verlangen om geliefd te worden en om lief te hebben. Alleen Gods bovennatuurlijke liefde kan ons verwonde hart genezen. Angst bouwt muren, hoop bouwt bruggen, maar Gods liefde haalt de muren rondom ons hart neer. Als wij de muren rondom ons hart willen neerhalen, dan is het belangrijk dat wij ervoor kiezen ons kwetsbaar op te stellen.

Kwetsbaarheid is kracht. Paulus zei: ‘Als ik zwak ben, dan ben ik machtig!’ Als wij ervoor kiezen om ons kwetsbaar op te stellen, dan kiezen we er ook voor om pijn te voelen. Wonden hebben waarde; kijk maar naar de handen van de Heer Jezus. Een wond is de plek in ons leven waar Jezus het beste binnen kan komen. Niet alleen onze wonden, maar ook onze littekens hebben waarde. Jezus verborg ze niet. Als God ons verwonde hart heeft genezen en er een litteken op onze ziel achterblijft, dan vraagt Hij ons dit litteken niet te verbergen, maar het aan anderen te tonen als teken van zijn alles overtreffende liefde. In het Koninkrijk van God hebben we mannen en vrouwen nodig die, net als Jakob, mank durven lopen. Verbroken leiders die eerlijk, open en transparant willen zijn en die hun strijd en overwinning met anderen willen delen.

Wat is het heerlijk om een mens zonder muren te zijn. Alleen door een eerlijke en openhartige levenshouding kunnen we gezonde en duurzame relaties aangaan.

Uit: Bevrijd van banden