Let go, let God

Ik weet dat de mens geen macht heeft om zijn eigen leven te bepalen
en zijn eigen koers uit te zetten.
Jeremia 10:23, HB

De Bijbel leert ons dat God alles onder controle heeft. Als David voor Goliath staat zegt hij dat ‘de Heer niet afhankelijk is van wapens om zijn plannen uit te voeren; onze God heeft de strijd volledig onder controle!’ (1 Samuel 17:47, HB). Wij mensen reageren op onze omstandigheden. Er gebeurt iets en wij reageren. God is anders. Hij reageert niet op omstandigheden, Hij regéért over omstandigheden. God loopt nooit achter de feiten aan. Bij de almachtige God loopt nooit iets uit de hand.

Het geheim van je leven met God is dat je de controle van je leven aan Hem overgeeft. Dat je Hem toestaat je totale leven te regisseren. Alles wat je aan Hem overgeeft kan Hij leiden. De gebieden van je leven die je niet aan Hem toevertrouwt, kan Hij moeilijk besturen zoals Hij dat wil en volgens zijn plan. Als je God vraagt om de regisseur van je leven te zijn, maar je durft Hem op een aantal terreinen van je leven de regie niet in handen te geven, dan zul je de vrede en rust die God belooft niet ten volle ervaren. Dan wordt het moeilijk om je in Gods bestemming voor je leven te gaan bewegen.

De Bijbel leert dat je niet de macht hebt om je leven te bepalen. Onverwachte tegenslagen als ontslag, ziekte, sterfte en andere gebeurtenissen kunnen je leven plotseling een drastische wending geven. Ook de samenloop van de dingen kun je niet veranderen. Je hebt ze eenvoudigweg niet in de hand. Daarom is het goed om elke dag God te danken dat Hij je leven overziet en dat Hij je leven leidt volgens zijn plan. Christen zijn is volgens mij de meest relaxte manier van leven.

Uit: Begin je dag met God (dagboek)