Wat seks lichamelijk en emotioneel met je doet

In de pauze komt een man van achter in de zestig naar me toe. Zonder zich voor te stellen steekt hij meteen van wal: ‘Waarom gaat het altijd als er in de kerk over zonde gesproken wordt over seks? Ik vind dat niet normaal. Het is een geschenk dat God ons heeft gegeven en ik geniet er nog steeds van! Waarom wordt daar nooit eens over gepreekt?’ Wel, op zaterdagavond 4 juni (direct na de avonddienst) spreek ik op Opwekking in de grote tent over Wat seks met je doet. Omdat onmogelijk iedereen in de grote tent past, doe ik de komende weken alvast een schot voor de boeg.

De komende weken gaat het dus over seks. Het is het meest beschreven en besproken onderwerp. Behalve in de kerk. Toch is seks een cadeau van God. Hij heeft het ons gegeven. Wij mogen het uitpakken en ontdekken. Vergeet daarbij nooit dat je het van Hem krijgt. Als je het van God losmaakt, dan gaat het fout. Want ja, God hééft wat over seks te zeggen. Wat God zegt over seks is waar, of je het gelooft of niet. Seks kan een nieuw leven creëren en het kan een leven te gronde richten. In mijn boek Wat seks met je doet laat ik je zien hoe mooi het is, hoe God het heeft bedoeld en wat ‘het’ met je doet.

Er is niets menselijker dan seks. Seks is fascinerend, seks is spannend, seks is prachtig, seks is belangrijk, maar seks is niet neutraal. Als je het hebt, doet het wat met je. In positieve of in negatieve zin. Een seksuele relatie heeft invloed op alle aspecten van je wezen. Seks raakt je hele mens-zijn. Wetenschappelijk onderzoek geeft weer dat als je seks met iemand hebt, er oxytocine (bij de vrouw) en vasopressine (bij de man) in de hersenen vrijkomt, waardoor zij zich emotioneel aan elkaar verbinden. Dit bindingseffect is zeer krachtig. Er bestaat geen vrijblijvende seks. De emotionele binding is heel reëel, bijna net zo echt als het plakeffect van lijm: een krachtige verbondenheid die niet zomaar zonder emotionele pijn weer ongedaan gemaakt kan worden.

Deze ontdekking van de wetenschap vind je terug in de Bijbel. In Genesis 2:24 kun je lezen hoe voor het eerst over een huwelijk wordt gesproken: ‘Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten; en zij zullen tot één vlees zijn.’ Het Hebreeuwse woord voor ‘hechten’ betekent letterlijk ‘aankleven’ en is een uitdrukking voor de complete en blijvende eenheid die man en vrouw gaan vormen. Paulus herhaalt deze woorden in Efeziërs 5:31 en gebruikt voor het woord ‘hechten’ een Grieks werkwoord dat ‘vastlijmen’, ‘stevig verbinden’ of ‘verkleefd zijn aan’ betekent.

Hersenonderzoek heeft aangetoond dat bij iemand die veel wisselende contacten heeft er een zekere vervorming in de hersenen optreedt, waardoor de aanleg om je aan iemand te hechten wordt beschadigd. Dit onvermogen is te vergelijken met plakband dat zijn kleefkracht verloren heeft nadat het meerdere keren is vast- en losgemaakt. Vrije seks leidt tot het probleem dat iemand zich moeilijk of niet emotioneel kan hechten aan de ander. Wat er echter ook gebeurd is en welke negatieve ervaringen je misschien ook hebt gehad met seks zoals God het niet bedoeld heeft: je bent en blijft kostbaar in Gods ogen. Hij is bij machte jouw leven te herstellen! Volgende week meer hierover.

Wil je hier meer over weten? Bestel dan het boek Wat seks met je doet’.