Van mijn liefste ben ik en zijn verlangen (letterlijk: begeerte) gaat uit naar mij. (Hooglied 7:11)

Seks is de taal van de liefde. Een taal die je net als alle andere talen moet leren spreken, maar dan zonder woorden. Seks is niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. Het is een lichaamstaal die je leert met de kwetsbaarheid van een kind. Je vertrouwt je diepste gevoelens en je lichaam aan de ander toe. Dat gaat niet vanzelf, wat er ook over gezegd wordt.

Het is een avontuur om het lichaam van de ander te onderzoeken en te leren kennen. Het vraagt tijd om te ontdekken hoe de ander voelt, wat hij of zij fijn vindt en hoe hij of zij op jouw liefkozingen reageert. Het is het spel van horen en gehoord worden, van liefhebben en geliefd worden.

Rick Warren is een bekende voorganger uit de VS en twitterde een tijdje geleden: Sex with one wife for life is not like playing one record over and over but learning one instrument well for years of beautiful music! Daar tegenover staat dat wie veel  wisselende seksuele contacten heeft, laat zien dat hij de kunst van het liefhebben niet beheerst, namelijk om de ander in liefde aan zich te binden.

Genieten van je eigen lichaam en van seksuele gevoelens is een belangrijke voorwaarde om te kunnen genieten van seksualiteit en dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Misschien ben je opgegroeid met taboes rond seksualiteit. Je hebt bijvoorbeeld geleerd dat geslachtsorganen vies zijn. Of je vindt je eigen lichaam niet aantrekkelijk: je vindt dat je te dik of juist te mager bent.

Niet zelden hebben vrouwen er moeite mee om bij zichzelf te ontdekken waardoor ze seksueel opgewonden raken, of welke plekjes van hun lichaam plezierige gevoelens geven bij aanraking. Soms spelen negatieve seksuele ervaringen een rol. Voor veel vrouwen is het moeilijk van hun eigen lichaam te leren houden en te ontdekken wat ze fijn vinden.

Een van de grootste barrières tussen partners ontstaat doordat zij elkaar niet verstaan of elkaar verkeerd begrijpen. Mannen en vrouwen beleven seks namelijk op verschillende manieren. Zij hebben bij de geboorte een verschillende dosis aan hormonen toegekend gekregen: mannen testosteron in de testikels, vrouwen oestrogenen in de eierstokken. Aan de basis van deze hormonen ligt het hormoon dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van seksuele verlangens: dehydro-epiandrosteron (afgekort ook wel DHEA). DHEA ligt tevens aan de basis van de feromonen (geurstoffen die zorgen voor seksuele aantrekkingskracht).

Een feit is dat DHEA de seksuele verlangens bij vrouwen meer bevordert dan bij de mannen. Bij de mannen is dit vooral de taak van het testosteron. Zij worden makkelijker opgewonden, wat te maken heeft met het feit dat mannen door het testosteron visueler zijn ingesteld. Een man ‘moet het hebben’ van het zien, een vrouw van het horen en zich veilig voelen. Als er overdag woorden zijn gevallen zonder dat het is uitgepraat, zal een vrouw het moeilijk vinden om intiem met haar man te zijn. De kwaliteit van de relatie buiten de slaapkamer bepaalt voor een vrouw de geborgenheid die ze nodig heeft om zich binnen de slaapkamer aan haar man over te kunnen geven.

Voor een vrouw betekent seks veel meer dan de daad op zich. Geslachtsgemeenschap is voor haar een onderdeel van het hele liefdesspel. Zij wil zich volledig aanvaard voelen door haar man. Seks staat bij haar voor verlangen, tederheid, hartstocht en kracht. Als zij verlangt naar seks wil ze zich geliefd, bewonderd en belangrijk voelen. Zij houdt van persoonlijke aandacht en vindt het fijn om te praten over gevoelens. Hierdoor houdt zij ook van een langere spanningsopbouw. Op deze manier wordt haar lichamelijke en geestelijke bron gevuld om te kunnen geven. Ze heeft communicatie en een gevoel van verbondenheid nodig voor goede seks. Ze heeft haar man nodig om de bewegingen en reacties op elkaar af te stemmen (synchronie).

Dit is een verklaring waarom een vrouw het liefst een half uur voorspel nodig heeft en een man slechts een halve minuut (‘mannen zijn als een magnetron en vrouwen als een petroleumstel’). Zij beleeft het hoogtepunt niet als een bergtop, maar als een plateau. Haar beleving is als een houtskoolgloed, die door de man met veel geduld tot ontbranding moet worden gebracht, maar eenmaal in gloed, nog lang en diep zijn warmte afgeeft.

De beleving van een man daarentegen is als een strovuur. Licht ontvlambaar, hoog oplaaiend en snel dovend. Een man kan binnen een paar seconden van de eerste opwinding tot een orgasme komen en daarbij nauwelijks of niet communiceren. Hij gebruikt seks om lichamelijk uit te drukken wat hij emotioneel moeilijk of niet tot uiting kan brengen. Als mannen en vrouwen dit verschil in beleving begrijpen, worden ze liefdevollere en betere minnaars: hij wil zich ledigen, zij wil gevuld worden.

Uit: Wat seks met je doet