Seks zoals God het niet bedoeld heeft, laat zijn sporen na

Seks is niet neutraal. Als je het hebt, doet het wat met je. In positieve of in negatieve zin. Seks kan de ultieme beleving en versterking van de liefde zijn, maar het kan ook de ultieme moordenaar van liefde zijn. Seks kan je vleugels geven, maar het kan je ook helemaal de baas worden. Seks kan je in de zevende hemel brengen, maar ook in de diepste hel. Seks heeft altijd gevolgen en laat hoe dan ook zijn sporen na.

Seks zoals God het niet bedoeld heeft, laat soms heel lang sporen na. Nare ervaringen op seksueel gebied kunnen maar moeilijk genezen. Er bestaat geen condoom tegen een ‘gebroken hart’ en er is geen ‘pil’ tegen liefdesverdriet. Je voelt je besmeurd, gekwetst en beroofd. Verbroken seksuele contacten of seksueel misbruik vreten aan je ziel en hebben je eer, je waardigheid en zelfrespect geroofd. Je bent jezelf langzaam maar zeker kwijtgeraakt. Je gaat je steeds slechter voelen over jezelf. De nasmaak van seks zoals God het niet bedoeld heeft, is een mix van schuldgevoelens, schaamte en (zelf)veroordeling. Zo heeft God seks niet bedoeld. Wat een zegen zou moeten zijn, werd een vloek.

De Bijbel staat vol met verhalen van mannen en vrouwen die gestruikeld zijn en gefaald hebben. Mannen en vrouwen die zichzelf als mislukt zagen. Mannen en vrouwen die zichzelf niet meer in de ogen konden kijken. Mannen en vrouwen die niet meer wisten waar ze het moesten zoeken. Zonder enige uitzondering kregen zij van God de kans om opnieuw te beginnen. God houdt van je en heeft hemel en aarde bewogen om jou terug te winnen, om je tot bloei te zien komen.

Misschien voel je jezelf, door de verkeerde keuzes die je hebt gemaakt of door het misbruik dat je is overkomen, helemaal niet meer waardevol. Je voelt je afgedankt, je vindt jezelf lelijk en niets meer waard. Je vindt jezelf niet mooi genoeg, niet goed genoeg en niet waardevol genoeg. Weet je dat jouw waarde niet afhangt van hoe jij over jezelf denkt of over hoe anderen over jou denken? Jouw waarde hangt af van hoe God over jou denkt. Hoe Hij naar jou kijkt. Hij heeft de hoogste prijs voor jou betaald! Dat deed Hij omdat Hij jou bijzonder waardevol vindt. Jouw waarde hangt af van hoe Hij over jou denkt. Wat zou het mooi zijn als je dit gaat geloven!

Wat je ook achter de rug hebt op seksueel gebied, bij God kun je weer met een schone lei beginnen. Als jou iets is aangedaan, geeft Hij herstel. Als jij over de scheef bent gegaan, vergeeft Hij. Iemand heeft voor jou de hoogste prijs betaald. Jij bent waardevol.

Het mooiste dat jij God kunt geven is je pijn, je zonde en je hele wezen. God wijst je niet af en Hij veroordeelt jou niet (Romeinen 8:1). Bij Hem vind je herstel, vergeving en een gloednieuwe identiteit. Hij gaf Zijn leven om jou het leven te geven. Een leven in al Zijn volheid.

Wil je hier meer over weten? Bestel dan het boek Wat seks met je doet’.